You are currently viewing Cât trebuie să lucrezi, să-ți permiți meniul zilei în oraș?

Parte din obiceiurile noastre, mai ales în contextul norocos, în care Andrei are biroul în Aviatorilor și Diana la Piața Victoriei, este ca, la câteva zile, să luăm prânzul împreună. E o tradiție tare simpatică și, dacă în restul timpului preferăm să experimentăm și să testăm locuri, la mijlocul zilei suntem tare constanți și ne învărtim între două-trei variante. ?

Costul mediu al unui meniu de prânz – 35 de lei

Dar cât e nevoie să lucrezi, ca să îți poți permite meniul zilei în oraș? E ceva ce chiar ne-a dat prin minte, recent, iar o analiză tematică ne-a adus, într-o dimineață caniculară de joi, răspunsul. Spre exemplu, o persoană din IT are nevoie de 36 de minute de lucru pentru a-și permite un meniu al zilei. Comparativ, un om de serviciu sau un chelner lucrează de trei-patru ori mai mult – cel puțin așa arată o analiză citată de Economedia și realizată de platforma de rezervări de restaurante Bookingham (n.r. pe care am folosit-o și noi, recent, pentru un restaurant în Râmnicu Vâlcea), care a analizat veniturile din 32 de profesii și a calculat cât trebuie să lucreze românii de diverse profesii pentru un meniu al zilei în oraș, în 2023. Pentru prețul meniului zilei s-a făcut o medie pe cele mai mari 20 de orașe din România, după numărul de locuitori, iar suma luată în calcul este 35 de lei.

„În acest context, și mai ales având în vedere că inflația continuă să afecteze România și implicit prețurile și puterea de cumpărare, am vrut să aflăm cât trebuie să lucreze un român ca să-și permită un meniul zilei în oraș, în 2023. Pentru asta, ne-am uitat la salariile medii lunare pentru 30 de profesii și am inclus și veniturile medii ale pensionarilor speciali și cele ale pensionarilor de rând. Conform datelor furnizate de INS, industriile în care se câștigă cel mai bine sunt IT-ul, finanțele și asigurările, pe când la polul opus se află HoReCa, fabricarea de mobilă și produse textile, activitățile de poștă și curierat”, se arată în analiza făcută.

România, Top5 țări în care se muncește cel mai mult?

Mai mult decât atât, România se află în Top5 țări unde s-ar munci cel mai mult, după Grecia, Serbia, Muntenegru și Turcia – în 2022, românii ar fi lucrat în medie 39,7 ore pe săptămână și, comparativ, danezii sau nemții figurează cu 34,6 ore lucrate săptămânal.

Tu cât de des mănânci în oraș și ce buget îți acorzi pentru asta? ?

Lasă un răspuns