You are currently viewing Coasta Amalfitană, Raiul din Sudul Italiei. Tot ce poate vrei să știi

Coasta Amalfitană este, fără doar și poate, o experiență memorabilă. Are puțin (mai mult!) din toate: peisaje care îți taie răsuflarea, căsuțe colorate, mâncare gustoasă, oameni vibranți, atmosferă relaxantă. Este unul dintre locurile cu care natura a fost peste măsură de darnică, iar stilul italian a impregnat, în mare parte, ce are el mai bun. ? Pentru că orice vacanță are și segmentul ei pragmatic, am făcut un calcul despre ce presupune, din punct de vedere al costurilor, o vacanță de 10 zile în aceste ținuturi.

Situată fiind în sudul Italiei, noi am descoperit Coasta Amalfitană de la Sorrento până la Salerno. Cel mai des, oamenii din afara țării, cel puțin cei dinspre România, aleg să zboare până la Napoli și de acolo un transfer cu trenul sau cu mașina până pe coastă, preț de aproximativ o oră.

Cum am ajuns până pe Coasta Amalfitană

Noi am ales, însă, o variantă mai „exotică”, respectiv zborul București-Roma, iar apoi am preluat din aeroport o mașină închiriată în prealabil. Trei ore mai târziu, eram deja în Sorrento și ne începeam propriu-zis sejurul. Unul dintre motivele deciziei noastre a fost cel legat de costuri: pentru două persoane, transportul cu bagaj de mână, de 10 kilograme și încă o geantă sau un rucsac duceau la 540 de euro, în vreme ce pe varianta dintre cele două Capitale am ajuns la 280 de euro, ambele versiuni fiind de la Wizz Air. Și, cum închirierea unei mașini oricum era parte din plan, practic doar am schimbat locul de preluare.

Înconjurul coastei amalfitane cu mașina, o alegere mai mult decât inspirată

Photo by Maria Hossmar on Unsplash

Ar fi fost și păcat să nu îmbinăm atât veleitățile grozave de a conduce pe care le are Andrei ?, dar și plăcerea care-l încearcă la un drum lung, așa încât să colindăm coasta amalfitană cu mașina a fost pentru noi singura variantă pe care am luat-o în calcul. Pentru că research-ul legat de mașină -de la de unde să o închiriezi și cum să o asiguri, până la costuri legate de combustibil, parcare și alte taxe de drumuri- e unul complex, am povestit pe larg aici despre varianta de a avea o mașină închiriată în Amalfi, așa încât oricine în aceeași situație să poată avea un background.

Cazarea din Vico Equense, probabil cea mai frumoasă la care am fost

Peisajul pe care îl vedeam, în fiecare dimineață și seară, de la cazarea noastră din Vico Equense
© ghindeleontour.ro

Noi am ales o cazare în apropiere de Sorrento, la aproximativ 10 minute cu mașina, în zona Vico Equense, plasată într-o zonă rezidențială premium, cu acces exclusivist. Foarte posibil să fie cea mai frumoasă cazare pe care am avut-o, până acum! Aici, tariful pentru o noapte a fost de 110 euro, la care s-a adăugat o taxă percepută în regiunea respectivă – despre toate am povestit pe îndelete aici, așa cum ne-ar fi plăcut și nouă să știm, înainte să mergem (și cum, de altfel, ne-a făcut plăcere să aflăm ?).

De cât timp ai nevoie pentru a descoperi, așa cum se cuvine, Amalfi&co?

De-a lungul celor 10 zile petrecute pe coastă, am îndrăzni să spunem că niciun orășel n-a păstrat mari secrete pentru noi, în sensul că am reușit să ajungem în toate, având răgazul necesar să zăbovim și chiar să revenim, acolo unde ne-a plăcut îndeosebi.

Pompei, locul renăscut din propria cenușă

© ghindeleontour.ro

Unul dintre cele mai fascinante situri arheologice din lume, Pompei s-a conservat incredibil, în ciuda celor 2.000 de ani, care au trecut de când lava și cenușa din Vezuviu au îngropat orașul și au topit oamenii care n-au avut norocul să plece la timp… Între noi fie vorba, Pompei are toate șansele să te impresioneze. E nevoie doar să arunci o privire pătrunzătoare întregului loc și, cu un strop de imaginație, are tot ce îi trebuie să te poarte înapoi, în urmă cu două milenii, spre ceea ce se știe că era viața, pe atunci. Pentru Pompei merită să îți rezervi jumătate de zi în tihnă, iar înainte de asta e bine să știi câteva lucruri, care să îți întregească experiența.

Napoli, orașul contrastelor

Noi am văzut în Napoli un oraș contrastant, mereu în alertă, gălăgios, colorat și foarte aglomerat. L-am cunoscut într-un moment de fast, de Ziua Națională a Italiei și nu puține au fost clipele în care picioarele noastre de-abia mai atingeau solul. Deseori, mulțimea pur și simplu ne-a purtat mai departe pe sus. Lui Napoli i-am rezervat o zi, de dimineață până seara și el ne-a răsplătit cu mâncare tradițională de-a locului, cu cea mai bună pizza pe care am mâncat-o, vreodată și cu câteva povești, care ne vor rămâne îndelungă vreme. Am povestit aici pe îndelete cum s-a văzut Napoli prin ochii noștri, dar și câteva idei pentru a fi în siguranță în orașul de care turiștii se tem și mulți preferă să îl evite.

Sorrento, orașul care te pregătește pentru Coasta Amalfitană

Sorrento a fost, în cazul nostru, punctul zero al vacanței. Dat fiind că am avut cazarea în apropiere, am trecut în fiecare zi prin el și, aproape de fiecare dată, l-am descoperit altfel. În Sorrento am băut singura cafea de specialitate din experiența amalfitană, cafea căreia, sincer, i-am dus dorul, cât am fost plecați. Tot aici am descoperit un loc de mic dejun foarte nice, am avut punctul de plecare în excursiile de pe mare – pe scurt, ne-am început aproape fiecare dimineață și ne-am încheiat majoritatea serilor luându-l la pas. Recomandările noastre pentru Sorrento sunt frumos grupate aici.

Positano, cel mai boem loc de pe coastă

Era, fără doar și poate, unul dintre punctele preferate de pe listă, încă de când am planificat vacanța. Cu o imagine idilică deja conturată, în urma cărții „O vară italiană”, putem spune cu mâna pe inimă că Positano nu a dezamăgit deloc: este, pur și simplu, un ținut boem, cu case așezate „în trepte”, viu colorate și cu un ritm vibrant. Ne-a plăcut atât de mult, încât am mers de patru ori și, de fiecare dată, am mai descoperit ceva la el. Desigur, faptul că este atât de spectaculos înlesnește unele minusuri: că tinde să devină cumva „prea” comercial și că tourist trap-urile sunt la ele acasă. Dar Positano nu poartă nicio vină că e locuit, așa că pentru portretizarea lui ne-am păstrat cele mai alese cuvinte și complimente. ?

Praiano, numai bun pentru un popas și un prosecco

Este un orășel care așteaptă cuminte și liniștit să îl descoperi, situat între Positano și Amalfi. Contrastant -deloc aglomerat și cu un vibe mai puțin turistic-, Praiano îți oferă mai multă liniște și chiar un golf, unde poți merge la plajă și te poți bucura de răcoarea mării Tireniene.

Când ai cele mai mari șanse să te bucuri din plin de orașul Amalfi

Amalfi l-am perceput drept un loc micuț, cochet, dar foarte asaltat. Cel mai bine de vizitat credem că este în a doua parte a zilei, dat fiind că, în prima, numeroși oameni vin cu vaporașele, în excursii de câteva ore și împânzesc împrejurimile, „sufocându-le”. Undeva după ora 17, Amalfi devine ceva mai liber și gata să-ți ofere ce are el mai frumos, așa încât i-am dedicat și lui un articol.

Ravello, locul nostru preferat de pe coastă

Tot ce se poate ca Ravello să fie, de fapt, locul nostru preferat de pe Coasta Amalfitană. Ravello este învăluit în eleganță, îți bucură ochii și sufletul cu două grădini minunate -Cimbrone și Rufolo- și îți dă prilejul pentru o pauză bine-meritată. De altfel, la grădina Cimbrone, piesa de rezistență e, fără doar și poate, Terazza del infinito, unde ai un peisaj absolut senzațional.
Tot în Ravello am savurat probabil cea mai apreciată cină de către noi, la un restaurant minunat, cu un view absolut spectaculos. Fără să stăm pe gânduri, mărturisim că este masa cu cea mai minunată priveliște, de care ne-am bucurat, până acum! Ravello, prin ochii noștri, îl poți descoperi aici.

Minori și Maiori, de văzut măcar în trecere

Maiori și Minori sunt alte două orășele, prin care treci, dacă optezi pentru turul coastei cu mașina. Noi am preferat să încetinim, de-a lungul lor și să le observăm doar din mașină – foarte posibil ca, după Ravello, de care ne-am îndrăgostit, să nu mai fi avut ochi așa cum meritau cele două, însă așa s-a întâmplat în cazul nostru.

Salerno, o rudă mai îndepărtată a lui Napoli

Salerno ni s-a părut, întrucâtva, un frate mai mic al lui Napoli – e drept, nici pe departe la fel de aglomerat sau contrastant și ne-a amintit, cumva, de București. Noi l-am descoperit într-o zi în care semafoarele nu mergeau, iar claxoanele asigurau fundalul sonor constant. Ne-a plăcut mult, însă, că am nimerit în mijlocul unui eveniment dedicat clubului Salernitana, iar atmosfera, de altfel familiară, am gustat-o din plin. E incredibil ce emoție poate să stârnească fotbalul și, totodată, e drept, am fost puțin geloși pe implicarea celor din oraș în festivitatea dedicată echipei. În Salerno, am descoperit cea mai idilică osterie și am mâncat unul dintre cele mai bune deserturi din viața asta, așa încât și-a câștigat numaidecât un articol dedicat.

Capri, insula idilică, pe care o să te bucuri să o descoperi

Lui Capri i-am dedicat o zi și ea ne-a răsplătit cu o priveliște senzațională, plimbări plăcute și o mulțime de flori și plante spectaculoase. Pe scurt, a avut de toate, inclusiv un tourist trap ca la carte, despre care am povestit pe larg, în speranța ca la tine să fie mai bine. ?

Ischia, must have pentru orice cititor de-al Elenei Ferrante și „Prietena mea genială”

Era pe listă încă de la planificarea vacanței – aici mergeau Lenù și Lila, din „Prietena mea genială”, în verile adolescenței lor. În Ischia ne-am decis să petrecem câteva ore la o plajă poziționată discret, între doi munți și ne-a plăcut teribil că era îngrijită impecabil! S-a dovedit inspirată alegerea, plaja fiind vizitată în principal de localnici, așadar neasaltată de turiști, neaglomerată și foarte bine întreținută. Despre Ischia am rezuma că o un loc autentic, fără „zorzoane” și care îți oferă o imagine reală a Italiei. ?

Dacă în majoritatea timpului am descoperit Coasta Amalfitană de pe pământ, ne-am dorit ca măcar în una să o vedem și de pe apă. Peisajul a fost absolut minunat, în ciuda experienței organizatorice, care din păcate s-a dovedit a fi deplorabilă și despre care am povestit cu subiect și predicat, ca aceia mai norocoși să afle în timp util și, poate, să aleagă mai inspirat decât noi. ? Coming soon!

În loc de concluzie, ne gândeam, întrucâtva amuzați, că am vizitat Italia probabil mai mult decât unii dintre italieni ? – pur și simplu, e un loc care ne place foarte mult, de la vibe-ul oamenilor, până la excentricul clădirilor și, per total, stilul de viață, toate ne cuceresc și fac din țara aceasta o destinația oricând favorită. Și, din toate locurile în care am ajuns, până acum, în Italia, se prea poate ca zona coastei amalfitane să ne fi intrat cel mai adânc în suflet și să o găsim cea mai frumoasă și cea mai boemă din cele în care ne-a fost dat să călcăm, până acum! ?

Lasă un răspuns