Frații Jderi este un sat de vacanță, ascuns undeva prin județul Vâlcea, la marginea satului Păscoaia. Noi am ajuns acolo la recomandarea unei persoane dragi și de încredere, Izabela Pănescu, care ne-a mai inspirat, de-a lungul timpului, în călătoriile ei. N-am greșit deloc că i-am luat urma și am decis repede că suntem pe aceeași lungime de undă (și) în ceea ce privește vacanțele, așadar o să-i mai luăm exemplul. ?
Am fost chitiți pe cea mai mică și cochetă căsuță din satul de vacanță, așadar am ales camera 11, aceeași care ne cucerise în povestirile Izabelei, chiar dacă este cea mai mică așezare din sat și singura fără prispă. Am „compensat” acest lucru cu brio, prin cafeaua savurată îndelung pe pontonul din fața căsuței noastre.
Cât costă cazarea la Frații Jderi?
Cazarea noastră ne-a dus la 1.220 de lei, tarif aferent lunii iulie, în care am avut incluse două nopți de cazare și mesele aferente acestora, mai exact: prânzul și cina în ziua de vineri, toate cele trei mese sâmbătă și micul dejun duminică. De reținut că noi am ales, așa cum spuneam, căsuța cu numărul 11, cea mai mică disponibilă în tot satul de vacanță, important de știut în matematica prețului cazării. Camera 11, pe lângă faptul că are un aspect exterior spectaculos, ca absolut fiecare căsuță din satul de vacanță, e prevăzută cu un pat dublu și cu baie proprie.
Pe lângă această sumă, deja menționată, băuturile pe care le-am consumat, de-a lungul celor trei zile, le-am trecut în fișa noastră de la bar, fiecare cameră/familie având o filă cu toate băuturile disponibile. Acolo, am notat singuri, ori de câte ori am luat ceva. Două cappuccino, tot atâtea cafele, multă apă și două carafe cu vin ne-au dus la aproape 120 de lei. De menționat că apa plată și cafeaua erau din partea casei.
Însă destul cu partea „inginerească” a locului. 😀 Ce ne-a cucerit iremediabil la Frații Jderi este faptul că se simte că e un business de familie, iar oamenii de acolo te fac să te simți nu doar ca acasă, ci ca atunci când aparții de locul acela dintotdeauna. Există o căldură nedisimulată din partea lor și o resimți până în cele mai mici detalii: de la cea care ne-a întâmpinat, prezentat locul și ne-a fost alături cu orice curiozitate pe care am avut-o, până la domnii și doamnele care se ocupă de gătit și de pregătirea meselor. Care mese, apropo, sunt extraordinar de delicioase! Poze nu avem, atât de bun a fost tot ce am mâncat, că n-am mai răbdat să și imortalizăm în imagini. 😀
Mâncarea la Frații Jderi – dumnezeiască!
La Frații Jderi am aflat că se poate mânca și sănătos și, în același timp, extraordinar de gustos. Mâncarea este variată, fără a încuraja risipa și găsești acolo, în fiecare zi, ceva pe gustul tău. Noi ne-am delectat cu cea mai bună supă cremă de legume gustată vreodată, pește la grătar, șnițel de pui, fâșii de piept de pui, pulpe de pui la grătar, ruladă de porc (atât de fragedă!), burger de capră, un orez demențial, cartofi wedges și, pentru aceia care au intoleranțe la anumite ingrediente, am aflat că mâncarea se pregătește conform acestora, dacă gazdele sunt anunțate odată cu rezervarea cazării.
Cum e situația, în contextul pandemiei de COVID 19?
Când ne-am făcut bagajul, am inclus în geantă 20 de măști. Aveam să concluzionăm că a fost un exces de zel, căci nu am folosit nici măcar una. De menționat că noi am fost în perioda 3-5 iulie, când România nu atinsese mia de cazuri de COVID-19 confirmate pe zi. Pe de-o parte, în satul de vacanță propriu-zis nu și-ar fi avut rostul, fiind o așezare care se întinde pe două hectare, iar casele sunt la o distanță mai mult decât regulamentară, în contextul pandemiei de COVID-19.
Pe de alta, în restaurant, acolo unde intram fie să ne luăm mâncarea, nimeni nu purta mască și ne-am fi simțit mai confortabil dacă era încurajată intrarea într-un număr limitat de persoane pentru a-ți alege felurile preferate, mai ales având în vedere că erau familii cu mulți copii și aceștia din urmă au nevoie să alerge și să se joace, ceea ce se bate cap în cap cu distanțarea fizică. Totuși, de remarcat că erau disponibile atât măști, cât și dezinfectant, în dreptul bufetului suedez și aveam inclusiv în cameră o sticlă de spirt.
Fiind undeva pe la 30-40 de oameni cazați în complex, am evitat pe cât posibil aproprierea de alții, atunci când mergeam la masă. Așadar, aceia care sunt foarte, foarte atenți și precauți în ceea ce privește distanțarea socială trebuie să știe că satul de vacanță este vizitat preponderent de familii cu copii și cel puțin noi nu am găsit vreo variantă de a gestiona elegant față de copii și familiile lor rugămintea de a nu sta chiar lipiți unii de alții.
Apropo, am observat cu bucurie multe familii care acordau mare atenție copiilor lor se a se juca în aer liber, de a le stimula imaginația și creativitatea și de a-i forma ca viitori adulți curajoși și sănătoși. Din punctul acesta de vedere, locul este minunat pentru copiii de peste patru-cinci ani, căci le stimulează spiritul aventurier și le creează amintiri de familie de neuitat. 🙂
Micile aventuri pățite la Frații Jderi
În prima zi, de îndată ce am ajuns și am făcut bagajele, am profitat de faptul că am fost primii sosiți, în acel week-end, am renunțat la haine și am trecut la costumele de baie. Pentru că satul de vacanță are și două piscine, una medie și una mică, ne-am dus să înotăm un pic și să ne bucurăm totodată de priveliștea brazilor cât vezi cu ochii, ceea ce a fost cel puțin spectaculos.
Partea mai puțin haioasă a fost că ne-am ales cu o înțepătură de albină, căci pluteau vreo 10 în apă și, plini de bune intenții, am încercat să le îndepărtăm pe margine, în afara bazinului. N-am făcut o treabă prea bună, așadar partea masculină a echipajului de Ghinde s-a înțepat la mâna dreaptă. 😀 Asta s-a „tradus” printr-o mână roșie și umflată, pe tot parcursul timpului petrecut acolo, plus încă două-trei zile, dureri locale sâcâitoare, febră și frisoane. Gazdele au fost săritoare, însă, chiar noi am desigilat unguentul pentru înțepături din kitul de ajutor al locului, dar cei care se știu alergici la înțepături de albine sau diverse insecte și aceia care vor să meargă cu copiii e bine să aibă în vedere prezența albinelor, numeroase în satul de vacanță. Pe scurt, aceia care se știu alergici, e util să aibă un medicament tematic la ei, astfel încât să nu le fie afectată vacanța.
Una peste alta, Frații Jderi este un loc care ne-a impresionat și atunci când am aflat despre el, și la fața locului. Oferă ceea ce promite, o vacanță în natură, într-un mediu care se diferențiază ușor în turismul românesc. 🙂