You are currently viewing Ischia, tărâmul italian feeric din seria cărților de Elena Ferrante
Photo by Samuel C. on Unsplash

După ce am aflat de Ischia din cărțile semnate de Elena Ferrante, tetralogia „Prietena mea genială”, Ischia a purtat mereu o notă de nostalgie și frumos a vacanțelor de vară în Italia, așa cum se petrecea în romanele cu pricina. 💟 Pentru a ajunge la Ischia, trebuie să iei vaporașul, în funcție de zona în care te afli – noi ne-am îmbarcat la Sorrento, iar prețul unui bilet de transport a fost 65,5€ de persoană. Odată sosiți pe insula Ischia, am avut la dispoziție câteva ore, între 11 și 16 (teoretic, cel puțin, dat fiind că vaporul de întoarcere nu a fost tocmai punctual).

Transportul din și spre Ischia, o chestiune de noroc

Drumul a durat undeva în jur de două ore, doar că la întoarcere, vaporul a venit cu o întârziere de peste o oră, fără să fi anunțat cineva ceva, ci deducând din aproape în aproape și totul petrecându-se într-o învălmășeală de nedescris, cu oameni care se călcau în picioare și cu nervii plutind în aer. De altfel, în toate cele trei excursii ale noastre – Capri, Ischia și admirarea Coastei Amalfitane de pe apă -, dezorganizarea a fost cuvântul la zi 😵‍💫, urmând să povestim pe îndelete, în curând, ce s-a petrecut.

Ce poți să faci o zi în Ischia

Ajunși la Ischia, primul lucru pe care l-am făcut a fost să ne plimbăm prin port și să luăm pulsul locului. Apoi, fără a avea încă un plan bine conturat, ci mai curând știind doar că ne-ar plăcea să găsim o zonă frumoasă de plajă, am mers pe o străduță din apropiere și am poposit la o cafenea unde se auzea un permanent clinchet de cești și, per total, era un vibe autentic italian. Aici, am savurat câte o cafea tipic italienească (deci nu neapărat preferata noastră) și un delicios croissant „înecat” în ciocolată 🥐, totul fiind 9,5€, cu tot cu tips.

Plaja din Ischia, cea mai curată pe care am văzut-o, vreodată

© ghindeleontour.ro

După, Andrei a cercetat împrejurimile și a făcut planul, astfel încât am luat un autobuz de pe insulă (3,2€ un bilet) spre o plajă considerată a fi reprezentativă în Ischia.

Ajunși la ea, am descoperit o zonă cu un mix între sălbatic și civilizat: pe deoparte, era antiteza dintre munte și mare, cel dintâi înconjurând apa, iar pe de altă parte, plaja era prevăzută cu șezlonguri și, ce ne-a șocat și ne-a făcut să admirăm, foarte, dar foarte curată. La un moment dat, când s-a apropiat prânzul, am aruncat o privire în jur și am observat că nu erau prea ofertant în ceea ce privește mâncarea, așa că am luat ce am găsit – doi hotdogi de pe plajă (6,5€ fiecare), de altfel foarte delicioși.

© ghindeleontour.ro

După ce i-am savurat, ne-am îndreptat către coșul de gunoi, iar Dianei i-a zburat un șervețel. Până să se dezmeticească încotro ajunsese, unul dintre băieții responsabili de plajă îl reperase și îl adunase deja, în doi timp și nici măcar trei mișcări.
Șezlongurile și umbrela de aici au costat 20€ de persoană, plaja și apa au fost incredibil de curate, iar locul era frecventat de italieni și deloc turistic, ci genul în care oamenii din Italia aleg să meargă în vacanță în țara lor.

Pe lista lui Andrei de lucruri de făcut mai era să ajungem la Ischia Ponte, să vizităm Castello Aragonese d’Ischia și Forio d’Ischia și să ne plimbăm în Sant’Angelo. În cazul nostru, însă, timpul nu a fost suficient pentru toate acestea, dat fiind că am preferat să zăbovim la plajă. În schimb, am reușit pe final să facem ceva de pe lista Dianei 😄, oprindu-se la un magazin cu genți și accesorii din piele, tradiționale în Italia.

Dat fiind faptul că orășelele de pe Coasta Amalfitană sunt atât de frumoase, încât ai tentația de a ceda mereu și de a le lua la pas, să le cunoști în profunzime, există riscul e să nu apuci să te bucuri de plajă și de mare. Aici intervine cu succes Ischia, insula pentru care poți să-ți rezervi o zi și să-ți acorzi câteva ore binemeritate de relaxare și liniște.❣️

Lasă un răspuns