You are currently viewing Mosto, un wine bar revoluționar: povestea vinurilor naturale

Andrei nu alege numai cele mai frumoase cazări, ci și cele mai mișto locuri de ieșit împreună. ? Cum, în fiecare zi de 13 a lunii, organizăm pe rând o întâlnire surpriză pentru celălalt, de data aceasta a fost el responsabil și zău că i-a ieșit grozav. Într-o miercuri, trecut de ora 19, am deschis ușa unui wine bar cu totul altfel și am intrat în lumea Mosto, unde vinurile naturale au pus monopol pe un spațiu mic, cochet și cu un vibe extrem de familiar, în cel mai bun sens al cuvântului.

Să intrăm puțin în lumea vinurilor naturale…

Încă de la telefon, Andrea, unul dintre cei care au wine-barul, a fost extrem de prietenos și, atunci când am ajuns, senzația a fost că ne știm de mai multă vreme, nicidecum că abia ne spunem primele cuvinte. Andrea ne-a povestit puțin despre ce înseamnă vinurile naturale – produse din struguri recoltați din viță de vie, care fără substanțe chimice, aditivi sau „mișmașuri” de viticultură. Discuția nu s-a purtat, însă, „pe uscat”, dat fiind că, de când ne-am așezat la masă, Andrea ne-a adus niște snacks absolut delicioase.

Snacks din partea casei
© ghindeleontour.ro

Puțin și bun, dar totuși consistent și delicios

După ce am intrat ușurel în lumea vinurilor naturale, ne-am îndreptat către bar, unde ne-am pierdut printre numeroasele tipuri de sticle și soiuri. Ni s-a părut foarte mișto că ne-a oferit libertatea de a încerca orice vin din categoria normală de prețuri (undeva până în 300 de lei sticla, iar în cazul în care am fi ales una întreagă, s-ar fi adăugat taxa de dop de 20 de lei).

Vinul „câștigător” al serii, din crama timișoreană Agape
© Facebook

Noi am preferat, însă, să ne lăsăm pe mâna lui și să ne recomande ce îi spune intuiția: așa se face că Diana a mers pe o „bizarerie”, adică un soi mai ieșit din comun, cu note de portocală, iar Andrei nu s-a dezmințit ? și a avut o alegere clasică – un vin alb, de la Crama Agape, din Timișoara și, uite așa, am intrat în profunzimea serii noastre cu câte un pahar din fiecare.

La nivel de gustări, Mosto are principiul de „puțin și bun”, în sensul că meniul cuprinde trei variante – platouri de brânzeturi și mezeluri bio, bruschete și panini. „Puțin și bun” se transformă în „îndestulător și bun”, dat fiind faptul că și platoul, și bruschetele sunt „zdravene” și, cu mâna pe inimă spunem, când am plecat n-am mai fi putut gusta nici măcar o firimitură, cu toate că Andrea ne-a mai tot propus niște snacks din partea casei.

De la gusturi ieșite din comun, până la arome ceva mai familiare

Pentru că discuțiile „intră” mai bine când paharele de vin „curg”, „ne-am mai premiat” cu câte unul, însă de data aceasta am mers amândoi pe varianta lui Andrei – se pare că și vinurile le alege foarte bine. Diana se gândea, inițial, la ceva sparkling (prosseco lover here! ?), însă a empatizat cu business-ul și nu s-ar fi bucurat de el așa cum ar fi meritat, știind că s-ar deschide o sticlă special pentru un singur pahar, iar vinul lui Andrei era cu adevărat senzațional, așa că a considerat că it’s meant to be.

Oamenii din spatele Mosto Natural WineBar & Bistró. Noi l-am cunoscut, deocamdată, doar pe Andrea Menna (dreapta).
© Facebook

Deocamdată, noi am cunoscut doar unul dintre proprietarii locului apărut în noiembrie 2022 – Andrea Menna, un italian, care vorbește limba română la perfecție. N-am rezistat să plecăm fără să ciocnim toți trei câte un shot de țuică de gutui drept bonus, un prilej numai bun să mai povestim.

Originar din regiunea Abruzzo, mai exact Vasto (unde ne-am zis că trebuie să ajungem, discutând cu el), a simțit că e mare nevoie de un astfel de loc, pentru „a da o altă identitate wine bar-urilor, a descoperi plăcerea unui vin natural și a mânca lucruri alese, naturale și ele și de calitate” și, nu în ultimul rând, „pentru a povesti despre tainele vinului”, așa cum am avut ocazia să descoperim, vorbind cu el ce l-a mânat să se implice într-un business, care este, de fapt, al treilea său job.

De altfel, programul bistró-ului este „după birou”: începe de la 18.30-19 și ține până la 22.30 sau 00, în funcție de anumite zile, duminică și luni fiind siestă, așadar închis. By the way, prețurile ni s-au părut foarte fair pentru un wine bar: paharul de vin inedit al Dianei a costat 36 de lei, iar celelalte 32 de lei, în vreme ce generosul platou a fost 69 de lei, iar bruschetele 55 de lei. Cu tot cu tips, o seară de pomină, pe care cu siguranță o vom repeta, a costat 286 de lei.

Când vibe de vacanță, când gazdă pentru evenimente culturale

Pe lângă faptul că, spunem sincer, ne-a plăcut teribil să auzim vorbindu-se italiana (unul dintre clienți era conațional cu Andrea), am observat că absolut toți ceilalți cu care am împărțit wine bar-ul și seara erau de pe alte meleaguri, de dincolo de graniță, ceea ce ne-a făcut să ne simțim întocmai ca în vacanță. Tot de la Andrea am aflat că organizează și lansări de carte și concerte cu public restrâns, așa încât ne-am trecut imediat numerele de telefon pe lista lui selectă de a afla în timp util despre evenimentele pe care le pune la cale.

Am petrecut o seară foarte mișto la Mosto, iar meritul e frățește împărțit între ambient, vinurile grozave, gustările pe măsură și cât de prietenos a fost Andrea. Când am ieșit pe ușă, ne-am reîntărit ipoteza din momentul în care am intrat: că va deveni locul nostru, ori de câte ori vom avea „poftă” de o ieșire spontană, fie ea în doi sau într-un grup restrâns de prieteni, căci Mosto are tot ce îi trebuie pentru o seară „delicioasă”.

Lasă un răspuns