Dacă să mergem sau nu în Napoli am cugetat până în ultimul moment – cu toate că ne place mult, foarte mult Italia, Napoli părea acest ținut de vizitat mai bine în grup. ? Până la urmă, am zis „now or never” și am dedicat o zi celui care s-a dovedit a fi cel mai contrastant oraș, din cele pe care le-am văzut, până acum (ținuturile siciliene și vestita regiune Corleone included ?).
Pe Napoli „l-am cunoscut” în plină zi de sărbătoare, de Ziua Națională a Italiei și s-a dovedit a fi incredibil de aglomerat. Cu toate că ni s-a spus că așa ar fi de obicei, tot ne-a uimit: pe alocuri, abia dacă atingeam pământul și mai mult ne purta mulțimea de oameni pe sus, mai ales pe pietonala orașului.
Primul lucru pe care am avut grijă să-l asigurăm a fost parcarea, având mașină închiriată. Am ales să o lăsăm la Mariott, unde ne-am asigurat liniștea cu 24 de euro pentru peste jumătate de zi și s-a dovedit a fi o alegere excelentă – de altfel, a fost singurul loc unde am fost de acord să lăsăm și cheia – o practică foarte răspândită în Italia, pe care în tot restul timpului am refuzat-o politicos și ne-am îndreptat către parcări care nu o impuneau drept condiție.
Așa se face că ne-am trezit în mijlocul unui ținut plin de contraste, cu câteva ore bune la dispoziție, în care să cunoaștem ceea ce părea un oraș al controverselor. Pentru noi, Napoli s-a dovedit a fi vibrant, prietenos și colorat și, la final, ne-am bucurat mult că ne-am acordat șansa să-l descoperim și l-am găsit în plină sărbătoare pentru cel de-al treilea titlu câștigat în istoria lui SSC Napoli, de-a lungul zonei Campania, inclusiv în locurile turistice, fiind steaguri, bannere și panglici care aminteau de trofeul cucerit de „Gli Azzurri”.
Unde se mănâncă bine în Napoli
Prânzul l-am savurat pe îndelete la o osterie napoletană autentică, A Taverna d’ ‘e Zoccole, care părea a fi o afacere de familie și a fost ce am avut nevoie pentru o masă în tihnă. Am ales paste cu fructe de mare și ne-am bucurat, ceva mai la adăpost, de ritmul amețitor al trecătorilor care străbat Napoli.
După, am căutat o cafea spontană, Le Petit Cafè și am descoperit un loc mic, simplu, nothing fancy, nici cafeaua tocmai din categoria „specialty coffee”, dar care ne-a cucerit imediat. După ce ne-am mai odihnit și ne-am recăpătat simțul observației, am remarcat că, în interior, era un cățeluș, care părea de-al locului.
Previzibili, dar precauți, ne-am dus către el, nu înainte de a-l întreba pe domnul de la cafenea dacă este în regulă să îl mângâiem. Răspunsul a fost mai mult decât simpatic, „You should ask him!” și, uite-așa, domnul s-a asigurat că-l vom păstra în amintire multă vreme, de-acum încolo. ?
Le Petit Cafè nu are cafea de specialitate, însă are un OM bun și iubitor de animale și, pentru noi, asta e tot ce contează. Dacă poți, în periplul tău (e aproape de Castelul Sant’Elmo), trece-i pragul! În plus, locul e foarte autentic pentru Napoli.
Pentru că voiam să avem și o perspectivă de ansamblu asupra orașului, am admirat Napoli din Castelul Sant’Elmo, spre care am urcat cu furnicarul. S-a dovedit a fi o alegere inspirată, iar priveliștea a fost minunată. La întoarcere, am ales să coborâm pe scări spre centrul orașului, ceea ce „ne-a răsplătit” cu mai multe perspective asupra împrejurimilor, de la diferite înălțimi.
© ghindeleontour.ro
© ghindeleontour.ro
Pe urmele Juliei Roberts din Eat, Pray, Love
După ce am luat Napoli la pas, ne-am făcut drum spre un loc mai mult decât celebru – pizzeria L’Antica Pizzeria da Michele, cunoscută în toată lumea, după ce Julia Roberts a fost zărită în Eat, Pray, Love, savurând o felie de pizza autentică.
Pentru asta, am stat la rând aproximativ o oră și 10 minute ca să dăm comanda și, până au fost gata cele solicitate, a mai durat jumătate de oră. Ei, bine, gustul avea să ne arată că așteptarea a meritat din plin: una dintre cele mai bune pizza, pe care le-am savurat vreodată! Meniul este mai mult decât concis – sunt doar trei tipuri de pizza, clasică, margherita și o combinație între cele două, iar prețul -ei, bine, prețul!- ne-a mirat: 5,5 euro o pizza, fiind o surpriză plăcută că, în ciuda celebrității locului, costul a rămas decent.
De asemenea, în timp ce aștepți în fața pizzeriei, dacă întorci privirea, vei zări un mic loc unde se face cocktailul Aperol (inclusiv to go) și este grozav de savurat, până ce e gata probabil una dintre cele mai bune pizza pe care o vei mânca.
© ghindeleontour.ro
© ghindeleontour.ro
Ce să vizitezi în Napoli și unde ar fi bine să nu pui piciorul
În periplul nostru, am luat la pas Piazza del Plebiscito și n-am rezistat, fără să intrăm în Palazzo Reale di Napoli sau Galleria Umberto I, care e la fel de „vie” precum întreg orașul și foarte „instagramabilă”. Tot la categoria de locuri pe care să nu le ratezi e pietonala Via de Toledo, de unde poți intra spontan pe străduțele lăturalnice, pentru o doză „autentică” de Napoli (deși te-am sfătui să nu o faci ?).
© ghindeleontour.ro
© ghindeleontour.ro
© ghindeleontour.ro
Când ne-am planificat ziua pe care am dedicat-o orașului, am făcut un research despre ce ar fi „de neratat”, ocazie prin care am reperat câteva zone mai puțin recomandate pentru a fi luate la pas. „See Naples and die” este o vorbă destul de populară și, desigur, intens dezbătută. În cele din urmă, depinde de preferința fiecăruia și despre cât de mult îți place adrenalina, însă noi „trecem în revistă” cartierele rău-famate din Napoli pentru cine poate are nevoie.
- Scampia – o zonă care are renumele pentru unul dintre cele mai periculoase cartiere din întreaga Europa; de altfel, a servit drept loc de filmare și pentru serialul Gomorrah;
- Forcella, destul de aproape de centrul istoric al lui Napoli, este cunoscută ca fiind o zonă aflată în „controlul” Camorra, respectiv mafia regională;
- San Giovanni a Teduccio, uneori numit și „Bronx”, unde se află și Piazza Garibaldi, și stația de tren e cotată, la fel, cu șanse măricele de a face probleme.
Nu ne vedem să petrecem, prea curând, o vacanță în sine în Napoli, însă nu excludem să revenim temporar – de fapt, părerile sunt împărțite, Andrei n-ar mai călca în viața lui, dar Diana parcă ar vrea să-i mai dea o șansă, deci cel mai probabil vom face un compromis și vom mai merge. ?