You are currently viewing Oradea, de suflet: ce să mănânci, unde să te plimbi și ce să nu ratezi

Am vizitat Oradea, în primul an de pandemie – că, deh, cam așa sună reperele trecutului colectiv recent 🙂 – și a făcut parte dintr-un concediu lunguț și binemeritat în România (în suita Lacul Cinciș (și I Giardini di Zoe!)- Arieșieni – Oradea). Nu exagerăm, când spunem că ne-a cam dat pe spate – e un oraș foarte mișto și se simt puternic pozitiv influențele vestice, așadar am spus că ar fi binevenite câteva recomandări pentru Oradea. 🙂 Pe alocuri, mărturisim, am fost geloși – ne-ar fi plăcut ca unele lucruri să fie și în București. Cum ar fi:

  • clădirile, ooo, clădirile. Sunt absolut superbe, îți iau graiul și, zău, pe alocuri am avut impresia că am ajuns din nou la Viena;
  • liniștea oamenilor: cei pe care i-am văzut și analizat, în cele câteva zile, cât am stat în Oradea, ne-au făcut să ne întrebăm cum de nu știam că se poate trăi și așa. Oamenii sunt mai așezați, n-am simțit agitația pe care o respirăm încă din primele minute ale revenirii acasă, în București și ne-a plăcut că am văzut oameni absolut de toate vârstele care se plimbă și ies să mănânce în oraș. Asta o asociem din nou cu obiceiurile (bune!) vestice;
  • siguranța: ne-am simțit în siguranță peste tot, la orice oră (și am mers și în zonele periferice);
  • Pentru Diana a fost prima vizită în Oradea, căci Andrei a mai ajuns de câteva ori la turneele de volei, dar amândoi am decretat că ne-am întoarce oricând (și, dacă spunem asta în ciuda drumului de nouă ore cu mașina, e ceva!).

Recomandări pentru Oradea: ce să vizitezi

Biserica cu Lună: are un mecanism unic în Europa (!), care se află pe turla bisericii și pune în mișcare o sferă mică, de forma lunii, vopsită jumătate negru, jumătate auriu, deplasându-se după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele lunii. Datează de la finele anilor 1700 și, mai bine de 200 de ani mai târziu, încă te farmecă, atunci când îi treci pragul.

Casa Darvas La Roche: când vorbim despre recomandări despre Oradea, locul acesta e must see. De cum pășești în interiorul ei, te simți un burghez cu drepturi depline. Interiorul redă întocmai stilul de viață al burghezilor de odinioară din Oradea, lăsându-te să descoperi un cămin liniștit (dar foarte elegant) și cu un mobilier atent sculptat în detaliu. Din cameră în cameră, ți se relevă și accentele modei de demult: decolteuri largi și curajoase, compensate de rochii lungi, garnisite cu dantelă, având talia marcată de corset, ținuta fiind desăvârșită de pieptănături elaborate și pălării cu multe detalii. Tot aici am descoperit Muzeul Parfumului, care găzduiește o colecție impresionantă, de peste 20.000 de sticle: aici am citit despre parfumul preferat al Regiei Maria, creat de Houbigant și am aflat despre parfumuri românești sau ediții limitate ale celor mai iubite și apreciate miresme din toate timpurile. Prețul unui bilet de adult este de 10 lei, dar experiența valorează cu mult mai mult, decât atât.

Cetatea Oradea este locul unde își dau întâlnire muzeele, atelierele meșteșugărești, demonstrațiile medievale, evenimentele și restaurantele – un loc unde istoria „se împletește” cu prezentul și denotă o atmosferă vibrantă. Noi am zăbovit undeva pe la două ore prin împrejurimi și au meritat din plin.

Muzeul orașului Oradea face parte din cetate și e un loc într-adevăr impresionant. Prețul unui bilet de adult este 15 lei.

Aqua Park Nymphea este un parc acvatic tare mișto (noi suntem fani, în general). Din păcate, când am mers noi, interiorul era închis (din motive de pandemie), doar ne-am băgat năsucurile pe acolo, să cercetăm – și interiorul pare că face măcar jumătate din experiență, fiind un loc tare relaxant.

Mai aveam pe lista noastră (minuțios documentată de Andrei!) Catedrala Greco-Catolică și Turnul Primăriei, doar că acestea erau închise. Nu-i nicio problemă, „ne vom sacrifica” data viitoare. 🙂

Recomandări pentru Oradea: unde se mănâncă bine în Oradea

ReWine este un wine bar absolut senzațional. Noi, ca tot omul care merge la un wine bar (not!), am intrat aici să mâncăm un brunch și să savurăm o cafea, așa că fix atracția principală n-am testat-o, dar promitem solemn să revenim. Decorul este de nota 10, mâncarea este de nota 10, oamenii sunt foarte OK. Ne-a plăcut, zău, merită să fie în capul listei.

Hanul cu Noroc este o recomandare, pe care am primit-o de la mulți prieteni ce au cutreierat Oradea. După ce am mâncat, am înțeles și de ce. Totul este foarte delicios, oamenii de acolo au fost ireproșabili și a fost tare simpatic să plecăm chiar cu o rețetă de la un sos awesome, pe care l-am descoperit la ei.

Spoon Bar&Grill este un restaurant animat și gălăgios, cu vedere la Criș și cu mâncare foarte bună. Mai modern decât recomandarea precedentă, are tot felul de mâncăruri inedite, must try!

Piep de pui de rață cu sos de vișine, piure de cartofi, pară la cuptor, varză roșie călită și salată. O nebunie!

Baraw e un loc în care Andrei mai fusese, în timpul unui turneu de volei și, de cum a ajuns pe terasă, s-a gândit „cât de Diana” e locul ăsta. Și avea dreptate. 🙂 În spatele unui muzeu, înconjurat de verdeață, cu ghirlande de lumini mici, de ambient și o atmosferă tare cosy, e perfect pentru a savura o băutură și a lua o gustare pe înserate.

Restaurant cu vinuri Reliva: aici am ajuns imediat ce am ieșit din Cetatea Oradea, fiind nițeluș cu răbdarea la limită, dornici să ne tragem sufletul și, eventual, să îmbucăm ceva. Terasa locului găzduia un eveniment, parcă să zicem un botez și a fost o plăcere să îi observăm de la fereastra unde ne-am ales masa: copiii erau veseli, oamenii mari se dichisiseră și socializau, chiar a fost ceva mai puțin obișnuit și foarte plăcut, în vremuri (again) de pandemie.

Recomandări pentru Oradea: pe unde să te plimbi

Dealul Ciuperca oferă cea mai frumoasă priveliște asupra orașului, e mereu un loc animat, unde oamenii vin, admiră panorama, stau pe iarbă, povestesc, râd, se simt bine. Aici am urmărit un apus mi-nu-nat.

Calea Republicii este artera principală din Oradea și aici am avut cel mai pronunțat senzația aceea, despre care povesteam, că parcă am fi trecut granițele României. Clădirile sunt incredibil de frumoase și credem că inclusiv un amator în ale arhitecturii nu rămâne indiferent în aceste locuri.

Podul Intelectualilor este cunoscut drept unul dintre cele mai circulate poduri pietonale din țara noastră. Stă semeț peste Criș, oferind o priveliște tare drăguță asupra zonelor apropiate și chiar merită să zăbovești puțin și pe la el.
Piața Unirii e OK de bifat în trecere, arătându-ți o altă parte a orașului, unde simplitatea și civilizația fac casă bună.

Palatul Vulturul Negru este un complex de cafenele și restaurante, care constituie o clădire impresionantă, cu un parter înalt, pe care sălășluiesc patru etaje. În interiorul palatului ne-am plimbat printr-un pasaj vitrat – ah, vitraliile!, una dintre slăbiciunile Dianei. 😀 E un loc unde poți să faci câțiva pași și să îți tragi sufletul la una dintre terase.

Dacă ai sugestii la care nu ne-am gândit, scrie-ne! Vrem să le testăm și noi. 🙂

Lasă un răspuns